Történelem

A kezdetek

A 2004/05-ös idényben a Székelyudvarhelyi ISK nagyifjúsági együttese megnyerte a Medgyesen rendezett országos döntőt. A sikeren felbuzdulva 2005-ben létrejött a teljesen professzionális Junior Kézilabda Club, a váltás, az udvarhelyi kézilabda felélesztése a város RMDSZ-szenátora, dr. Verestóy Attila nevéhez köthető, hiszen klubelnökként és főtámogatóként azóta az ország egyik legfontosabb klubjává tette a Székelyudvarhelyi KC-t.

A Junior KC 2007 májusában vívta ki a feljutást a legjobbak közé, a Nemzeti Ligába.

Az élvonalban

Az új idénytől, 2007 nyarától a Bukaresti Dinamo korábbi edzője, Constantin Ștefan lett a közben Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubra átnevezett csapat vezetőedzője. Az újonc csapatnak a célja az idény elején a bennmaradás volt, ehhez képest az együttes túlteljesített: a hatodik helyen végzett.

Az SzKC kerete évről évre változott: 2008-ban a gárda a bajnokság őszi idényében a középmezőnyben ragadt, célkitűzése ekkor már az ötödik, nemzetközi szereplést is jelentő helyezés elérése volt, végül a hetedik helyen zárt a bajnokságban – a célkitűzést nem sikerült teljesíteni, ám ősztől mégis a Challenge Kupában szerepelhetett a gárda, ugyanis a Bukaresti Dinamo visszalépett.

Zsinórban háromszor a dobogón

A 2010/11-es bajnokságot a kispadon Vlad Cabával indította az együttes. Egymás után hozta a meccseit, a pontvadászat felénél őszi bajnokként zárt. A jó sorozat tavasszal is folytatódott, 2011 májusában pedig olyan dolog történt, amire soha nem volt példa a székelyudvarhelyi kézilabdázás történetében: a második helyezésért járó ezüstérmet akasztották a csapat tagjainak nyakába.

A 2011/12-es szezonban a cél továbbra is a dobogóra kerülés volt. Ez ismét sikerült, 2012-ben bronzérmet szerzett az SzKC.

A következő évadban sem maradt üres kézzel a klub, a 2012/13-as kiírásban az SzKC a bajnokságban ismét teljesítette célkitűzését, néha hullámvölgyekkel, néha pedig eredményes periódusokkal újból harmadik helyen végzett.

Ezeket a sikereket azóta elérni nem tudta a csapat. Többször volt közel, hogy ott legyen újból az élbolyban. Közben a versenykiírás is megváltozott – az alapszakaszt a kieséses rendszerű rájátszás követte. Hiába végzett több ízben is az elsők között az oda-visszavágókat követően az SzKC, a play-offban rendre az első körben kikapott, így rendre az ötödik helyet csípte el.

A legnagyobb siker a nemzetközi porondon

A Székelyudvarhelyi KC eddig hat ízben játszott valamelyik kupakiírásban. A Challenge Kupában és az EHF Kupában rendre szép eredményeket ért el, több kört megvívott.
A 2013/14-es szezonban az együttes a Challenge Kupában a negyeddöntőig jutott, ott búcsúzott a kiírástól. Egy évre rá, a 2014/15-ös idényben a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club felért a csúcsra elérte fennállása eddig legnagyobb sikerét: megnyerte a Challenge Kupát.

A finálé visszavágóját saját közönségünk előtt játszhattuk a portugál ABC Bragával szemben, 1 400 néző bíztatása mellett a legvégén a magasba emelhettük a serleget.

A tizenegyedik évad

2017 szeptemberében új idényt indított a csapat, új edzővel a kispadon vágott neki a soron következő évadnak. Az európai kupaszereplést érő hely megszerzése a célja a gárdának.

Az együttes az első hivatalos meccsét az élvonalban éppen tíz évvel ezelőtt 2007-ben játszotta, értelemszerűen ez zsinórban a tizenegyedik év a legjobbak között.

A nyári szünetben sok változás történt: kicserélődött a szakmai stáb, az új edző a szerb Dragan Djukics, valamint több új játékos érkezett. A célkitűzés viszont nem módosult: az SzKC előtt az lebeg, hogy a legvégén olyan helyen végezzen, hogy az európai kupaszereplést érjen.