Történelem

E-mail Nyomtatás PDF

A kezdetek

A 2004/05-ös idényben a Székelyudvarhelyi ISK nagyifjúsági együttese megnyerte a Medgyesen rendezett országos döntőt. A sikeren felbuzdulva 2005-ben létrejött a teljesen professzionális Junior Kézilabda Club, a váltás, az udvarhelyi kézilabda felélesztése a város RMDSZ-szenátora, dr. Verestóy Attila nevéhez köthető, hiszen klubelnökként és főtámogatóként azóta az ország egyik legfontosabb klubjává tette a Székelyudvarhelyi KC-t.

A Junior KC számára az első idényben (2005–2006) a feljutás még nem volt cél, az együttes a hatodik helyen végzett, de a csapat hozzáedződött a felnőtt bajnoksághoz.

A következő idényben már a célkitűzések között szerepelt a Nemzeti Ligába jutás, ez 2007 májusában meg is valósult, habár ebben az idényben több edzőváltáson is átesett a csapat. A Junior KC-nál 2006 nyarán Vízi József váltotta Bakó Lajost az edzői poszton, a csapathoz pedig néhány tapasztalt, első- vagy másodosztályban is játszó kézilabdázó került.

A KC több nehéz mérkőzés után 2007. május 12-én hazai pályán 43–30-ra győzte le a Tordai Potaissa csapatát, behozhatatlan előnyre téve szert a Nagyváradi CSM-vel szemben. Az udvarhelyiek az egymás elleni meccsek során is jobbak voltak Nagyváradnál, hiszen a négy összecsapásból hármat megnyertek, így feljutottak az élvonalba.

A Nemzeti Ligában

Az új idénytől, 2007 nyarától a Bukaresti Dinamo korábbi edzője, Constantin Ștefan lett a közben Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubra átnevezett csapat vezetőedzője. Az újonc csapat elkapta a fonalat az első szezonban, sorozatban nyerte mérkőzéseit, még a rendszeresen az európai kupákban szereplő Konstanca sem tudta legyőzni hazai pályán (25–25 volt az eredmény egy emlékezetes találkozón). A cél az idény elején a bentmaradás volt, ehhez képest az együttes túlteljesített: a hatodik helyen végzett.

Az SzKC kerete évről évre változott: 2008-ban a gárda a bajnokság őszi idényében a középmezőnyben ragadt, célkitűzése ekkor már az ötödik, nemzetközi szereplést is jelentő helyezés elérése volt, végül a hetedik helyen zárt a bajnokságban – a célkitűzést nem sikerült teljesíteni, ám ősztől mégis a Challenge Kupában szerepelhetett a gárda, ugyanis a Bukaresti Dinamo visszalépett.

Első nemzetközi szereplés

A 2009/10-es idény elején, 2009 őszén mutatkozott be a nemzetközi porondon: a Challenge Kupa csoportkörét hazai pályán rendezhette. Októberben az olasz ASD Albatro (26–22), az angol Great Dane London (40–21) és a szlovén Konjuh Živinice (41–31) legyőzésével ezt megnyerte, ezután a macedón Pelister Bitolát is kiejtette (31–21 itthon, 23–28 idegenben).

A bajnokságon azonban nem jöttek a kívánt eredemények, a vezetőség 2010 januárjában edzőváltásra szánta el magát, Constantin Ştefant ekkor váltotta Vlad Caba. A temesvári származású edző rögtön munkához látott, vezetésével az SzKC emlékezetes nemzetközi párharcot játszott az év februárjában: a Challenge Kupa nyolcaddöntőjében a lengyel MMTS Kwidzyn megállította ugyan az SzKC-t, de a visszavágó addig nem látott izgalmakat hozott. A lengyelek az első meccsen tizenkét góllal, 32–20-ra nyertek, de az udvarhelyi gárda ledolgozta a hatalmas hátrányt, s csak úgy esett ki, hogy a Kwidzyn idegenben több gólt lőtt (35–23 lett az eredmény).

Vlad Caba 2010 tavaszán nem tudott csodát tenni: az együttes hetedik lett a bajnokságban, de már érezhető volt, hogy a következő idényben új szelek fújnak.

Zsinórban háromszor a dobogón

A 2010/11-es bajnokságban álomrajtot vett a gárda: öt forduló után az első helyen állt, a bajnok Konstancát kiütéses győzelemmel, 37–28-cal küldte haza, mindössze egy vereséget szenvedett, az évet pedig őszi bajnokként zárta. A jó sorozat tavasszal is folytatódott, 2011 májusában pedig olyan dolog történt, amire soha nem volt példa a székelyudvarhelyi kézilabdázás történetében: a második helyezésért járó ezüstérmet akasztották a csapat tagjainak nyakába.

A 2011/12-es szezonban a cél továbbra is a dobogóra kerülés volt. Ez ismét sikerült, 2012-ben bronzérmet szerzett az SzKC. A csapat már a második legrangosabb európai kupaküzdelemben mérkőzhetett ebben az idényben: az EHF Kupában az első ellenfél az osztrák Fivers volt, a bécsi 28–32 után az SzKC idehaza 37–30-ra ütötte ki ellenfelét. A következő ellenfél a norvég bajnok Haslum HK volt 2011 decemberében, mindkét meccset Székelyudvarhelyen játszották. A csapat számára a 39–28-as és a 33–33-as eredmények ismét a továbbjutást jelentették. Az EHF Kupából tavasszal a címvédő Göppingen ütötte ki az SzKC-t: az odavágón 31–20-ra nyertek a később ezt a sorozatot is megnyerő németek, ám a hazai visszavágón 30–27-es győzelemmel búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól az udvarhelyi csapat.

A 2012/13-as szezonban az SzKC a bajnokságban ismét teljesítette célkitűzését, néha hullámvölgyekkel, néha pedig eredményes periódusokkal újból harmadik helyen végzett. Az időközben Európa Kupára átkeresztelt sorozatban az udvarhelyieknek nem sikerült az előző évhez hasonló sikert elérniük. A ciprusi European University Cyprust még kettős győzelemmel (30–28 idegenben, 31–15 itthon) búcsúztatták, de a Besiktas JK kiejtette őket. 2012 októberében idehaza megnyugtatónak tűnő, 40–33-as győzelmet arattak a török csapat felett, de a visszavágót 37–29-re elveszítették Isztambulban, így összesítésben egy góllal gyengébbnek bizonyultak ellenfelüknél.

A 2013/14-es idényben nagy reményekkel indult neki az SzKC a bajnokságnak, az első három helyen akart zárni, erőnléti trénerrel is bővült a szakmai stáb, a francia Frank Kuhn személyében. A dobogóról ugyan lecsúsztak a fiúk, ám huszáros hajrával az európai kupaszereplést érő negyedik helyet így is megszerezték.
Ebben az évben a Székelyudvarhelyi KC kiemeltként a második fordulóban, azaz a legjobb 16 között csatlakozott a Challenge Kupa küzdelmekhez. A nyolcaddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a lengyel Górnik Zabrze-t (23-22 idegenben, 32-28 hazai pályán), majd a portugál Aguas Santas Milanezával szemben fejet kellett hajtania (31-28 hazai pályán, 27-30 idegenben), így a legjobb nyolc között zárt.

 
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.hu

Kővetkező mérkőzés

Kiemelt támogatókTovábbi támogatók

GRAWE România Asigurare SAKészítette