A néhai elnökünk hagyatéka

2018-01-30

A tartozásról, a magyar kormánypénzről, az esetleges folytatásról. A klub nem szűnik meg, készen áll a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia létrehozására.

Nem mehet el a Székelyudvarhelyi KC a polgármesteri hivatal tegnap kiadott közleménye mellett. Fontosnak tarjuk a tisztánlátás végett, hogy reagáljunk a közzétett sorokra.

Az az információ, miszerint a klub 400 ezer eurós tartozást halmozott fel nem fedi a valóságot. A meglévő adósság kevéssel több mint ennek az összegnek a fele. Ez úgy halmozódhatott fel, hogy az SzKC a magyar kormánytól érkező pénzösszeget várta. Úgy tudtuk, hogy azt a felnőtt csapatra is fordíthatjuk. Ezzel pedig orvosolható lett volna a probléma. A pénzátutalás várattatott magára, ezzel párhuzamosan keletkezett az adósság.

Nagyon fontos szempont, hogy a megítélt 1,4 millió eurós pénzösszeget az SzKC elnöke, főtámogatója, dr. Verestóy Attila vívta ki a klubnak. Először tavaly áprilisban jelentette be, hogy egyeztetések folynak a magyar állammal. Azóta többször utazott el Budapestre, betegsége ellenére fontosnak tartotta, hogy a klub jövője biztos alapokon maradjon – hiszen több mint egy évtizeden át ő volt ennek a csapatnak a főtámogatója.

Az egyeztetések alapján a magyar kormány által megszavazott, azóta megítélt összeget a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club az eddigi tevékenységének megfelelően költhette volna el. Ez egyaránt jelenti mind a felnőtt csapatot, mind pedig az utánpótlást.

Az, hogy az SzKC a megítélt pénzösszeget nem fordíthatta a felnőtt csapatra – azt az utolsó pillanatban tudta meg a klubvezetőség – a magyarországi illető szerv tudatta, az Európai Uniós szabályoknak megfelelően az csak fejlesztésre költhető.

A kialakult helyzet miatt a nagycsapat működtetését az SzKC nem tudta folytatni, így kiállt a bajnokságból és elengedte játékosait, de ez nem jelenti azt, hogy a klub megszűnt. A jelenlegi döntés szerint a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia létrehozásáról szóló kormányrendelet alapján a megítélt 441 millió forint a Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubot illeti – ezt a magyar közlönyben is közzétették.

Azért, hogy ezt az összeget, ennek a sportágnak és egyben a városnak megszerezze, az SzKC elnöke, főtámogatója közel egy évig dolgozott. Végsőkig kitartott amellett, hogy ez a tevékenység továbbra is fennmaradjon, és a város nevét viselő klub ne szűnjön meg.

Nem a városvezetés érdeme, hogy Székelyudvarhely a sportra ilyen jelentős összeget kapott.

Ez dr. Verestóy Attila hagyatéka, amely a székelyudvarhelyi kézilabdának szól. Rajtunk – Magyarország kormánya, városvezetés, Magyar Kézilabda Szövetség, Székelyudvarhelyi Kézilabda Club –, mindannyiunkon múlik, hogy mit kezdünk vele.

A Székelyudvarhelyi Kézilabda Club vezetősége.

Székelyudvarhely, 2018. január 31.

Hírek

Nincs tovább: kiszállunk a bajnokságból

A túlélés megteremtéséről szóltak az elmúlt...

Elhunyt dr. Verestóy Attila, az SzKC elnöke

Súlyos betegséget követően távozott körünkből a...

Mindkettőt megnyertük

Remek találkozókkal hangolt az együttesünk a tavaszi idényre....

Következő mérkőzés

Rangsor

# Csapat LM GK P
1 Steaua Bucureşti 15 41 34
2 Poli Timişoara 15 62 32
3 SzKC 15 55 32
4 Potaissa Turda 15 39 30
5 HC DS Constanța 15 29 30
6 CSM Bucureşti 15 30 28
7 Dinamo Bucureşti 15 29 27
8 Dunărea 15 -6 25
9 CS Minaur Baia Mare 15 -19 18
10 CSM Focșani 15 -34 13
11 CSU Suceava 15 -35 13
12 HC Vaslui 15 -64 12
13 CSM Făgăraș 15 -49 10
14 Poli Iași 15 -78 4